Pazar, Mart 05, 2006

Doç.Dr.Memiş; Tartışmaları Oluşturan MP3 Değil

Son dönemde Türk internet ortamında en çok tartışılan konuların başında MP3 ile şarkıların kopyalanması geliyor. Müzik Yapımcı firmaları temsil eden MüYap'ın hukuk atağı ile başlayan ve bazı sitelerin kapatılmasına varan süreçte neler olduğunu ve Türk Müzik endüstrisinin zarar gördüğünü daha önce Müyap Genel Sekreteri Ahmet Asena ile yapmış olduğumuz röportajda aktarmıştık.

Okuyucularımızın görüşlerini bir blog ile sorduğumuz bu olayın farklı taraflarının neler düşündüğünü iletmek istediğimiz için konuyu, bu konuda kitap da yazan Kadir Has Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç.Dr.Tekin Memiş'e sorduk;

Bu röportajı Doç.Dr.Memiş; Tartışmaları Oluşturan MP3 Değil başlığı altında okuyabilirsiniz.

2 Comments:

At Pazar, Mart 05, 2006 5:34:00 ÖÖ, Anonymous Adsız Diyor.....

Sn. Tekin Memiş hocanın doğru yazdığı bir çok konu var. Ama çok önemli bir yanlışı da var.

Sadece siteleri değil, p2p yazılımlarını CD'de veren dergilerin kapatılmasına kadar gidiyor düşünceleri. Bu ancak internet dünyasını tam olarak kavrayamamış hukukçuların içine düştüğü bir çelişki maalesef. Bu p2p programların kökünü kazımanın mümkün olmadığını göremiyor hukukçularımız. Aynı şekilde site kapatmak ile bu işin önüne gçilemiyeceğini de göremiyorlar. Ben de bazan çok ters düşünürüm, işte onlardan biri: Ne kadar çok dava açılırsa hukukçularımız da o kadar çok para kazanır varsayımı ile bu çelişkiler içinde yaşamayı yeğliyorlar gibi geliyor bana.

Bu çağın teknolojilerine tüm kesimler ayak uydurmalıdır diyoruz son 10 yıldır, başta Akgül hoca olma üzere. Bir yandan teknolojiyi kullanmayıp bu günlere geleceksin, ondan sonra da mahkeme kapılarına düşeceksin. Bu olacak bir şey değildir.

 
At Salı, Haziran 06, 2006 10:35:00 ÖÖ, Anonymous Adsız Diyor.....

Sayın Tekin Memiş'e yaptığı arştırmalar ve bilgilendirici görüşleri için teşekkürler. Ülkemizdeki çağ dışı yaptırımlar hakkındaki görüşlerine de(son röportajın son paragrafı) katılıyoruz.
Ancak bazı yanlış görüşlerini de eleştirmek gerekir.
Yaptırımların hukuk penceresi dahilinde olmaları gerektiklerini söylüyor , ancak hangi yaptırımların hukuk çerçevesi içine girip giremeyeceği konusunda , internet teknolojileri hakkındaki bilgi eksikliğinden dolayı yanlış yorumlar yapabiliyor.
Hocamızın da bahsettiği bir mahkeme kararı ile bazı yasaklamaların , teknolojinin gelişimini önleyebileceği ve müzik sektorünün büyük yara alacağı düşüncesinin teknolojinin gelişiminden daha önemli olmadığı düşücesi kabul edilmiştir. Bu düşünce , ülkemizde yapılan tartışmaların temeline oturtulmadan , konu hakkında hiç bir gelişme kaydedilebileceğine olanak vermiyorum.
Bu düşünceyi temel alarak yaptırımları hakkında yorum yapmak daha gerçekçi olabilir. Bu düşünce ışığında hocamızın , p2p programlarının tanıtıldığı cd'leri hediye olarak veren dergilerin de yaptırımlara uğratılması düşüncesini haksız çıkarabiliriz. Herhangi bir konuda nasıl yaptırımlar uygulanması gerektiğini teknoloji konusunda ileri derecede uzman bilir kişilerin yardımı ile konularında uzman bilim adamları vermelidir.
Durumu örneklendirerek daha iyi anlayabilmenizi sağlayabilirim. Örneğin ben p2p programı üzerinden yüklediğim bir dökümandan edindiğim bilgiye dayanarak üzerinde çalıştığım ve C+ programlama dili ile yazdığım bir çözümleme programı sayesinde kanser hücrelerinin yok edilmesi üzerine denemeler yapan bir programa hız kazandırıyorum. Bu hiç de akla gelmeyecek bir örnek değil. Çünkü bilim ve teknoloji insanları teknolojiyi nasıl kullanmaları gerektiğini iyi biliyorlar. Bu örnek internet teknolojilerininden habersiz , haklarını teknolojiyi kullanarak savunmak , ürünlerini teknoloji nimetlerinden faydalanarak daha korunaklı hale getirmek , ülke insanını korsana prim vermeyecek bilince eriştirmek için eğitim seminerleri düzenlemek yerine sadece ticari kaygıları ışığında bilinçsizce hareket eden kişi ve kurumlar tarafından pek akla gelmeyebilir. Ülkemizin genel olarak eğitim ve gelişmişlik düzeyini gözümüzün önüne getirirsek , teknolojinin gelişimi karşısında insanlarımızın nasıl hereket edeceklerini bilmeleri , hatta teknoloji gelişiminin telif hakları ile nasıl bir ilgisinin olup olmadığı hakkında düşünceler içine girip yorum getirebilmesi pek de olağan değil.
Kısacası ülkemizde telif haklarını korumak adına gerçekleştirilen yaptırımlar yanlış ama ülkemizin gelişmişlik düzeyine göre pek de şaşırtıcı değil.
Amacımız burda tartışarak çözüm bulmak ise yanlış yerdeyiz. Çünkü bu sansür girişimini gerçekleştirenlerin blog kültüründen haberdar olmak bir yana , bilgisayardan anlayan bir yardımcı olmadan internete bile giremeyecekleri kanısındayım. Tek üzüldüğüm nokta , konu hakkında gerçekleştirilmek istenen yaptırımlar hakkında internet teknolojileri hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunu düşünen ,iyi niyetli ve diğer insanları yönlendirebiliecek hocalarımızın , internet teknolojilerinin gelişiminin ne denli önmeli olduğu hakkında yetersiz inanca sahip olmaları ve bu konu üzerinde yeterince durmamalarıdır.

İnterneti uzun zamandır üretici ve tüketici olarak kullandığımı , internet üzerinden alış veriş yaptığımı , dosya paylaştığımı , internet sitelerine erişimi engelleyen savcı ile sanat tarihinden izafiyet teorisine , izafiyet teorisinden Fortran programlama diline kadar bir çok konuda tartışabileceğimi ve mühendis olduğumu yazımı sabırla okuyan insanlara bildirmek isterim. Bu son yazdığım paragrafı sadece yazım hakkında daha verimli düşünebilmeniz için ekledim.

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa